Tüplü Ayvalık Çelebi Zeytini Fidanının Özellikleri
Gönderilecek olan bitkinin tüm bakımları mevsimine ve ihtiyacına göre (budama, ilaçlama ve gübreleme işlemleri) tarafımızca yapılarak gönderilmektedir.
Ürünlerimizin resimleri kendi seramızda yetişen bitkilerden oluşmaktadır. Görseldeki ürünlerden en iyileri seçilip özenle paketlenerek tarafınıza gönderilmektedir.
Ayvalık zeytininin seçkin bir çeşidi olan Ayvalık Çelebi, iri boyutu ve etli yapısıyla öne çıkar. Meyveleri büyük ve oval şekillidir. Yüksek yağ içeriğiyle zeytinyağı üretiminde tercih edilir. Aynı zamanda doğal olarak sofralık olarak da tüketilebilir.
Türkiye’nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesidir. Kuzey Ege Bölgesi’nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla da bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir. Ayvalık zeytini dikine büyüme gösterir. Genellikle yağlık olarak değerlendirilir. Mükemmel kalitede bir zeytinyağı vardır. Dal yoğunluğu seyrektir. Meyvesinde et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %25 düzeyindedir. Ayvalık zeytinyağı dünyada kabul gören meşhur bir yağdır. Genelde ihracata gitmektedir.
-Hasat ve Çiçeklenme Zamanı: Eylül-Ekim ayları
-Fidanın Durumu: Torbalı veya saksılı 12 ay dikilebilir.
-Fidanın Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir. Fidan çukurunu en boy yükseklik 50-60 cm olarak şekilde kazınız, fidan çukuru tabanı 1 çay kaşığı aquasorb veriniz. Çıkan toprağa herhangi bir hayvansal gübre kesinlikle uygulamayınız. Ziraa hayvansal gübrelerde dip kurdu ve yabancı ot tohumları bulunabilir. Bunu yerine fidan çukurundan çıkan toprağa bir büyük su bardağı leonardit karıştırarak, toprağa iyice harmanlayın. Fidan çukuruna, 30 cm çıkan topraktan dolgu yapınız. Fidanı, çukura dik bir şekilde koyunuz, fidanınızın poşetini veya saksını toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Saksı veya fidan poşeti hizasında toprakla doldurarak dikimini yapınız ve fidan başına 5-15 litre arasında can suyunu veriniz. Dikim işlemini yazın yapıyorsanız muhakkak sunguard uygulaması (kaolin uygulaması) yapınız. Kışın yapıyorsanız Nisanla beraber sunguard uygulamasını yapmanızı tavsiye ederiz.
-Fidanın Sulanması: Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 10-15 günde bir defa. Kışın iklim çok kurak gitmezse sulama yapılmaz.
-Fidanım Geldiğinde Ne Yapmalıyım? Sipariş etmiş olduğunuz fidan kolisini teslim aldığınızda hemen kolisinden çıkartıp hafifçe sulayınız. Fidanınızı daha sonraki bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal etmeyiniz.
-Fidan Gönderimi: Berke Fidancılık güvence ve kalitesiyle karton ile özenle paketlenerek gönderimi yapılır.