Tüplü Trilye Zeytini Fidanının Özellikleri
Gönderilecek olan bitkinin tüm bakımları mevsimine ve ihtiyacına göre (budama, ilaçlama ve gübreleme işlemleri) tarafımızca yapılarak gönderilmektedir.
Ürünlerimizin resimleri kendi seramızda yetişen bitkilerden oluşmaktadır. Görseldeki ürünlerden en iyileri seçilip özenle paketlenerek tarafınıza gönderilmektedir.
Yurtiçi pazara Gemlik zeytini olarak lanse edilen Mudanya Trilye zeytini gerek iklim koşulları gerekse zeytin yetiştiriciliği için en elverişli coğrafi konumu ile Dünyanın ve Türkiye"nin en kaliteli zeytini ve zeytinyağı olarak belirtmemiz abartı değildir. Dünyada sofralık zeytinin kraliçesi olarak bilinen Trilye zeytini maalesef yurdumuzda pek az kişi tarafından bilinmektedir.
Tüketiciler tarafından yağ oranı düşük kaba oranı yüksek türler daha lezzetsiz olduğundan pek tercih edilmemektedir. Diğer zeytin türleri ne göre Trilye zeytininin yağ oranı çok daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse Edremit zeytininin 8-10 kilogramından 1 Litre yağ elde edilirken Tirilye zeytininin (Gemlik Zeytini) 3-4 Kilosundan 1 Litre yağ üretilmektedir ortalama yağ oranı %25-30 civarındadır. Antik çağlardan beri zeytin üretiminin yapıldığı bu yörenin gerek toprak yapısı gerek hava oranındaki azot miktarı gerekse ortalama mevsim sıcaklığı gibi etkenler zeytin oluşumu ve lezzetini önemli derecede etkileyen faktörlerdir.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır. Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir. Doğru koşullarda yetişmeyen trilye zeytini verimli olmayacaktır. Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
-Hasat ve Çiçeklenme Zamanı: Nisan, Mayıs ve Haziran ayları çiçeklenme zamanıdır. Eğer yeşil sofralık zeytin yapılacaksa meyveler sarımsı- yeşil renge döndüğü (Eylül-Ekim), siyah sofralık zeytin yapılacaksa kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği (Kasım- Aralık), yağlık olarak değerlendirilecekse ağaçta yeşil meyve kalmadığı zaman hasat edilmelidir.
-Fidanın Durumu: Torbalı veya saksılı 12 ay dikilebilir.
-Fidanın Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir. Fidan çukurunu en boy yükseklik 50-60 cm olarak şekilde kazınız, fidan çukuru tabanı 1 çay kaşığı aquasorb veriniz. Çıkan toprağa herhangi bir hayvansal gübre kesinlikle uygulamayınız. Ziraa hayvansal gübrelerde dip kurdu ve yabancı ot tohumları bulunabilir. Bunu yerine fidan çukurundan çıkan toprağa bir büyük su bardağı leonardit karıştırarak, toprağa iyice harmanlayın. Fidan çukuruna, 30 cm çıkan topraktan dolgu yapınız. Fidanı, çukura dik bir şekilde koyunuz, fidanınızın poşetini veya saksını toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Saksı veya fidan poşeti hizasında toprakla doldurarak dikimini yapınız ve fidan başına 5-15 litre arasında can suyunu veriniz. Dikim işlemini yazın yapıyorsanız muhakkak sunguard uygulaması(kaolin uygulaması) yapınız. Kışın yapıyorsanız Nisanla beraber sunguard uygulamasını yapmanızı tavsiye ederiz.
-Fidanın Sulanması: Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 10-15 günde bir defa. Kışın iklim çok kurak gitmezse sulama yapılmaz.
-Fidanım Geldiğinde Ne Yapmalıyım? Sipariş etmiş olduğunuz fidan kolisini teslim aldığınızda hemen kolisinden çıkartıp hafifçe sulayınız. Fidanınızı daha sonraki bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal etmeyiniz.
-Fidan Gönderimi: Berke Fidancılık güvence ve kalitesiyle karton ile özenle paketlenerek gönderimi yapılır.